גיזום עצים יכול להתבצע לצרכי עיצוב, לקיצור ענפים ארוכים המהווים סכנה לסביבה ולצורך הכוונה של גדילת העץ. הגיזום מעודד צמיחה בריאה ושומר על חסינות העץ לאורך זמן. הוא מבטיח את בניית השלד ועוזר להגנה מפני רוחות במהלך החורף. בנוסף, גיזום מתבצע במטרה להוריד ענפים פגועים וחולים ולדלל נוף צפוף כדי לאפשר כניסת אור ואוויר למרכז העץ. הגיזום מקטין את כמות הפרחים והפירות, אך הוא מגדיל את איכותם.
חשוב לבצע עיצוב של עצים בהתאם למקום בגינה. יש לנצל את ההזדמנות ולגזום ענפים שנוגעים בגג או מפריעים למעבר בשביל. אפשר לעצב עצים או שיחים צעירים באופן המתאים לסוג העץ ולגודל הסופי הרצוי. עצי פרי נשירים לדוגמא מעוצבים כגביע פתוח על ידי סילוק הענף המוביל. את העץ יש לעצב כך שיהיה לו גזע נמוך ועם הסתעפות של 3-5 ענפים ראשיים.
שיטות לעיצוב וגיזום עצים
יש ארבע שיטות בולטות המאפשרות גיזום עצים לצרכי עיצוב:
א. גיזום הקצרה – זו שיטה בה שמים דגש על קיצור ענפים ארוכים מדי. לרוב אין צורך לקצר יותר משליש מאורך הענפים, אך עדיף להתייעץ עם אנשי מקצוע בכל מקרה של התלבטות.
ב. גיזום הסחה – בשיטה הזו מבצעים גיזום כדי לכוון את צימוח הענפים לכיוון הרצוי. גיזום הסחה גם מאפשר יצירת נוף רחב או צר, בהתאם לצרכים, למיקום העץ ולכיוון השמש.
ג. גיזום דילול – זהו הגיזום הנפוץ המבוצע לצרכי עיצוב ודילול של העץ. במהלך עיצוב עצים מסירים ענפים שלמים על לאיזור הבסיס. דילול גם תורם ללבלוב של ענפים חדשים, צעירים וחזקים שאמורים להחליף בהדרגה את הענפים המבוגרים.
ד. גיזום חידוש – יש מקרים בהם עדיף לגזום את כל ענפי הצמח עד לבסיס. הגיזום מתאים לשיחים מנוונים שמתחדשים היטב והוא מביא להחלפת נוף ישן בצימוח צעיר. החיסרון הוא שמדובר על גיזום מסוכן יחסית שאותו לא ניתן לבצע לבד.
אחרי עיצוב עצים חשוב לטפל בפצעי הגיזום, לפנות את הגזם ולהמשיך לטפל בעץ כדי לשמור על מראה חיוני.